zondag 14 oktober 2012

Saskia dag

Gister was het hoogtepunt van de Saskia400 viering. Om 12.00 moesten alle Saskia's zich verzamelen bij de stadsherberg. Daar werden we ontvangen met een broodje en thee en een muzikaal intermezzo. Voorstellen hoefde je je niet, de naam is Saskia...Erg grappig. Van daaruit ging het in stoet naar een graffiti van Saskia. Ook vond daar een moede show plaats van studenten van de afdeling mode en kleding.

En daarna op naar de Grote kerk. Hier vond een ruim 2 uur durend theaterstuk plaats over het leven van Saskia. Er waren 3 Saskia's die haar speelden op diverse leeftijden. Naast toneelspel was er zang en dans.
Wij als Saskia's hadden een speciaal vak waar we met zijn allen zaten. Echt recht voor het podium, een soort VIP plaats.Als je zo het hele levensverhaal van Saskia hoort maakt het veel indruk. Drie kinderen die ze maar kort heeft gehad en als er dan eindelijk een kindje blijft leven word ze zelf ziek en overlijd op jonge leeftijd. Rembrandt heeft haar gelukkig vaak geschilderd zodat er mooie schilderijen van Saskia zijn.
Het ontroerendst van het hele geheel vond ik wel de doop van een kleine baby die de naam Saskia kreeg. Ik hield het nog net droog maar weet zeker dat er toen menig traantje is gepinkt. Een geweldig gebeuren en heel bijzonder om daarbij aanwezig te mogen zijn.
Na afloop is er nog een foto gemaakt met alle Saskia's erop, zie op facebook op de Saskia400 pagina. Zelf prijk ik nog op een immens portret van Saskia wat gemaakt is van allemaal kleine fotootjes van Saskia van over de hele wereld. Dit is geschonken aan het Fries Museum en zal daar is voor de ramen komen te staan, als ik het goed begrijp. Dit portret staat ook op de pagina van Saskia400 van facebook.

Wat een geweldig gebeuren en wat uniek om daar bij te mogen zijn. zo ben ik weer een verhaal rijker met mijn bijzondere naam Hendrickje Saskia. Namen die mijn leven lang steeds weer terug komen en de geschiedenis word steeds langer en inmiddels weet ik dat toeval niet kan bestaan. Kom ik er gister achter dat Saskia naar haar neef in Amsterdam ging en die heette Hendrick, jawel weer met ck.

een trotse drager van de naam Hendrickje Saskia